Het beste van twee werelden
Hoewel de vraag naar meer ecologische, circulaire materialen steeds toeneemt, is het niet altijd even eenvoudig om de brug te maken tussen de vaak experimentele nicheproducten en de industrie. Met het project ONTketen zetten ontwerpplatform Livable en cleantech start-up Circular Matters exact daar op in.
Binnen het kader van ONTketen koppelde Sep Verboom van Livable Platform drie ontwerpstudio’s aan drie industriële bedrijven om het circulaire materiaal van Circular Matters in hun productrange te implementeren. Naast Niko en Etap sprong Van Hoecke, gespecialiseerd in functioneel meubelbeslag, op de kar. “Sinds de oprichting in 1967 hecht ons bedrijf veel belang aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Vanuit dit DNA werden we bijvoorbeeld het eerste CO2-neutrale bedrijf in onze thuisstad Sint-Niklaas. Tegelijk krijgen we, vooral uit Nederland, steeds meer vragen over de circulariteit van onze materialen of de mogelijkheid om componenten te leveren, en zo het leven van onze producten te verlengen”, vertelt productbeheerder Bram Bellon.
foto’s: Aaron Lapeirre
Binnen ONTketen bundelde Van Hoecke de krachten met Utilise Objects, de designstudio van Giel Dedeurwaerder en Brent Neve. “Als bedrijf denken we in eerste instantie aan de functionaliteit en optimalisatie van onze producten. Dat Giel en Brent met een designbril naar onze collectie keken, leidde tot verfrissende en begeesterende inzichten. Zo kwamen ze met andere vormen of vernuftige deksels op de proppen, en integreerden ze hun eigen vormentaal in het product. Zo ontstond een speelser, maar tegelijk functioneel prototype dat het beste van onze twee werelden combineert”, vertelt Bellon.
Eigen labo
Het eerste prototype, dat momenteel op Design Fest Gent te zien is, verkent de rijke mogelijkheden van het materiaal. “Aangezien dit circulaire materiaal gloednieuw is, hebben we de voorbije maanden samen vooral veel geëxperimenteerd. Giel en Brent wilden de fijne, dertien millimeter dunne indelingen van onze TA’ORBOX-lade evenaren en de veelzijdigheid van het materiaal in de verf zetten. Zo ontdekten we dat het materiaal bijzonder buigzaam is, en laat het materiaal toe dat we in de toekomst bijvoorbeeld het groenafval van de bermen aan ons bedrijf zouden verwerken in de platen. Dit project doet ons alleszins dromen van toekomstige toepassingen”, vertelt Bellon.
Wanneer het product op de markt komt, is nog niet helemaal duidelijk. “Enerzijds moet Circular Matters nu een manier vinden om de productie op te schalen. Anderzijds moeten we dit prototype zelf verder uitwerken tot een volledige collectie indelingen voor bijvoorbeeld keukens, badkamers of dressings. Een belangrijk aandachtspunt in dat proces is de waterdichte afwerking van het materiaal. Ook daarvoor moeten we een natuurlijke oplossing vinden, zodat het plaatje klopt”, vertelt Bellon.
“Dat het materiaal van Circular Matters niet alleen hergebruikt kan worden, maar finaal ook volledig biologisch afbreekbaar is, maakt het extra interessant. We zetten graag onze schouders onder de verdere ontwikkeling van Circular Matters. Aangezien er wekelijks 15.000 voorgemonteerde lades bij ons van de band rollen, kunnen we veel voor elkaar betekenen. Omdat we dit experimentele traject samen met Circular Matters, Giel en Brent willen verderzetten, bouwen we momenteel ons eigen labo naast onze fabriek in Sint-Niklaas. Wij willen de revolutie mee op gang trappen.”
ONTketen, te zien op het gelijkvloers in Design Museum Gent.